Of je nou verticale, vierkante of horizontale video’s maakt. Of je video 10 seconden duurt of 10 minuten, er zijn een aantal basisprincipes die voor elke video gelden. Hier drie voorbeelden:

1. Compositie. Je hoeft echt geen Oscar winnende composities te maken of perfect de ‘rule of thirds’ op elk shot toe te passen. Maar het is natuurlijk ook een beetje jammer wanneer 80% van je shot uit een witte muur bestaat. Of wanneer de kijker méér aandacht heeft voor de bewegende boom in de achtergrond dan de persoon waar je video om draait!

 

2. Geluid. Wanneer je een interview of een vlog opneemt, is het wel handig als het verstaanbaar is. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend maar wanneer je je er niet bewust van bent, sta je ineens tóch te dicht bij een snelweg, een koffieapparaat of pratende collega’s. En dat valt je pas op wanneer je de opname terugkijkt.

Kortom, scan de filmlocatie niet alleen op beeld maar ook op geluid! En kun je niet om het geluid heen, zorg dan dat je het geluid ‘ziet’. Wanneer je in de achtergrond subtiel het koffieapparaat ziet staan, dan weet de kijker waar dat rare geluid vandaan komt.

3. Licht. Of je nou met je smartphone filmt of een dure camera, licht is voor beiden essentieel om iets goed in beeld te brengen. Voor binnenopnames is er vaak weinig licht beschikbaar. Óf je plaatst er dan extra licht bij (kan al met een klein acculampje) óf je verplaatst naar een plek met meer licht.

Bij buitenopnames op een zonnige dag kan er zelfs teveel licht zijn. En soms werkt het dan beter om een schaduwrijke plek te vinden in plaats van een plek in de volle zon. Want een klassieke regel: waar licht is, is schaduw! En schaduw maakt een persoon of een shot al snel minder mooi. Dus let daar ook op!

Wil je hier meer over leren? Download dan nu ons gratis e-book met videotips!