… een telefoon, een camera, een microfoon, extra accu’s, extra sd-kaarten, een tablet, een laptop, een harde schijf, een wifi extender, een cloud-abonnement en 14 wachtwoorden voor mijn social media. Oh ja, en misschien ook nog wat kleding, zonnebrand en een tandenborstel.

Jarenlang heb ik reisprogramma’s geproduceerd en video’s gemaakt voor bedrijven in de reisbranche. Elk jaar liep ik rond op de Vakantiebeurs in Utrecht en in totaal heb ik meer dan 60 landen met een camera bezocht. Toen de eerste marketingdirecteur de opdracht gaf om bestemmingen in beeld te brengen voelde dat als een jongensdroom.

Maar de wereld van videoproductie verandert snel. Iedereen filmt tegenwoordig zelf en het aantal (sociale) media waarop je video’s kunt distribueren is enorm. Naast de professionele producties is er een heel nieuw gebied ontstaan voor semi-professionele en amateurvideo’s. Het feit dat iedereen tegenwoordig een camera bij zich heeft zorgt voor hele nieuwe marketingmogelijkheden.

Jaren geleden maakte ik het programma Overal & Nergens voor RTL5. We noemden dat het eerste ‘user generated’ reisprogramma. We scanden Facebook pagina’s en YouTube kanalen af van leuke wereldreizigers en met hun toestemming verwerkten we de leukste fragmenten in een reisprogramma. Vernieuwend en leuk om te maken! De trailer staat nog steeds online.

Dus ik begrijp de kracht van deze videobeelden goed. Maar je moet er wel een concept omheen bedenken en het met een doel inzetten. De meeste grote bedrijven begrijpen dit inmiddels en zijn druk met het bedenken van campagnes met user-generated content. In de reisbranche zie je dat reizigers op pad gestuurd worden om content te maken. Zo zoekt Corendon voor deze zomer een wereldreiziger die betaald op pad mag. Kras laat iemand zelfs een jaar lang rondreizen.

Tegenwoordig woon ik op een paradijselijke plek in Spanje en van daaruit maak ik documentaires en werk ik nog steeds voor Nederlandse opdrachtgevers. Onlangs ben ik begonnen met VIDEOBOOSTER waarmee we bedrijven helpen hun video content te verbeteren. We bedenken een passend video format, we leren hoe je zélf (beter) kunt filmen met een camera of smartphone en vervolgens nemen we de montage van die beelden uit handen. Met een huisstijl en een goeie edit krijgen de video’s een professionele uitstraling.

Deze manier van werken is relevant voor bijna elk bedrijf maar ik gebruik de reisbranche toch vaak als ‘best case’. Tegenwoordig is authentieke video content belangrijk en ook de frequentie van uploads, stories of posts is van belang. Je moet de kijker en je potentiële klant aan je binden. Je reizigers, reisbegeleiders of lokale gidsen zijn tóch al op locatie en ervaren die mooie reis en bestemming. Laat ze dat vastleggen op leuke manier!

Laagdrempelig, spontaan en voor iedereen haalbaar. Je bespaart immers reis- en verblijfkosten voor een professionele filmploeg en besteedt de lastige zaken uit. Met een goed concept en begeleiding krijg je veel mooie content voor relatief lage kosten!