Wat doet montage voor je video’s?

Natuurlijk kun je video’s maken zonder dat er montage bij komt kijken. Een kort fragment dat je wilt delen met je klanten, een interview gefilmd met één camera en ook elke Instagram live of Facebook live video maak je zonder dat je nadenkt over montage.

Ook zijn er een aantal professionele filmmakers geweest die zich hebben laten uitdagen om één lange take te creëren, zonder enige montage. Begin dit jaar draaide ‘1917’ van Sam Mendes in de bioscopen en hoewel daar in de nabewerking lange takes aan elkaar geplakt waren, voelde de hele film als één ongemonteerde opname.

Maar bij de meeste video’s die je ziet is montage een standaard onderdeel van het hele videoproces. Montage maakt de kijkervaring vloeiender, bepaalt het tempo van je video en is een belangrijk onderdeel bij het vertellen van je verhaal. Beelden kunnen zelfs in een hele nieuwe, andere context geplaatst worden, dankzij een goed script en een bijbehorende montage. Om dat te illustreren willen we graag een bijzonder project met je delen.

De lockdown documentaire

Tijdens deze bijzondere ‘lockdown’ periode had onze creatieve duizendpoot Jeroen een ingeving om iets te doen met allerlei video’s die mensen over de hele wereld op hun social media posten.
Na vele uren research en downloaden van fragmenten maakte hij een 10-minuten durende documentaire: LOCKDOWN. Er zitten geen titels of voice-over bij die het verhaal vertellen, alleen maar opeenvolgende beelden die de bizarre situatie wereldwijd tonen.

Alle beelden komen van verschillende mensen uit verschillende landen. De shots hadden oorspronkelijk een ander doel maar door ze aan elkaar te koppelen, komt er een hele nieuwe betekenis bij. Gun jezelf 10 minuten en kijk de video (met geluid!) als document van de rare tijd waarin we nu zitten. Maar bedenk ook wat voor moois je kunt maken met bestaande beelden in een nieuwe context: de kracht van montage!